Az életmódváltás nem az, amire gondolsz - fogalomzavar tisztázása

Updated: Apr 1

Jogos lehet a kérdésed, honnan tudom, hogy te mire gondolsz. És igazad van nem tudom, általánosítok, ahogy teszik ezt sokan az életmódváltással kapcsolatban.


Mint életmód mentor és táplálkozási tanácsadó, nagyon sokszor kezdem a beszélgetést, egy kérdéssel: Számodra mit jelent az életmódváltás?

- olyasmi mint a diáta, nem?

- fogyókúrázás, olyan ételekkel, amik egészségesek

- normális ételek fogyasztása...pl


Még sorolhatnám a válaszokat. Nem hibáztatható senki, amiért más értelmezést adnak az életmódváltásnak, hiszen valamiért ez csapódott le.

Teljesen jogosan gondolják így az emberek nagyrésze, hiszen én magam is észrevettem, hogy az elmúlt időszakban egyre jobban keverednek a fogalalmak, és kezdik ráhúzni minden diétára az életmódváltást, talán könnyebb így eladni.


Ha te kíváncsi vagy, hogy mi is az életmódváltás, annak én roppant örülök, de szólok előre, hogy ne számíts semmi olyan megfogalmazásra, amit egy könyvből húzok elő, inkább általánosságban beszélek most róla.Az életmódváltás egy komplex dolog, mégis sokkal, de sokkal könnyebb, mint bármely diéta! Hatékonyabb, fenntarthatóbb, nem csak a súlycsökkenés az egyetlen pozitív hatása, arról nem is beszélve, hogy hosszú távú megoldást nyújt.

 

Most olyan egyszerű, általános tippeket osztok meg Veled, amelyektől kedvet kapsz az életmódváltáshoz, és rájössz: sokkal könnyebb, mint eddig gondoltad.

 

Nos, mit is jelent az életmódváltás?

Először is tudd, hogy nem lemondásokról szól, inkább minőségi cseréről. Nem arról szól, hogy innentől kezdve csak az étel méregetés és az edzőterem teszi majd ki az életedet. Az életmódváltás azért ijesztő sokak számára, mert úgy gondolják, túl sokat kíván, ami abszolút nem fér majd bele a mindennapjaikba, és ezen felül hatalmas összegekbe kerül.

Az életmódváltás során erre nincs szükség, hiszen:

  • éhezés helyett eszel,

  • rendszertelenségből, rendszer lesz

  • önsanyargatás helyett a saját testednek, életvitelednek megfelelően sportolsz és étkezel,

  • rossz közérzet, levertség szenvedés helyett, egyre jobban leszel, egyre több lesz az energiád,

  • puffadás, emésztési problémáid megszűnnek, rendbe jön az emésztésed,

  • a tested kiéheztetése helyett táplálni fogod, csak sokkal egészségesebben, tudatosabban, mint korábban,

  • jobban fogsz tudni aludni, ezáltal minden nap kiegyensúlyozatabb, hatékonyabb leszel


Amit még nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az életmódváltás egy szemléletmódváltással kezdődik. Megváltozik saját magaddal a környezeteddel az ételekkel és a mozgással való viszonyod, természetesen pozitív irányba.

A másik legfontosabb jellemzője, hogy apró lépésekben történik. Ezáltal sokkal könnyebb betartani, mint bármely drasztikus fogyókúrát. Hogyan?


A tapasztalatom az, hogy az életmódváltás a sikeresen végrehajtott terven áll vagy bukik, ehhez arra van szükséged, hogy végig fókuszált maradj mindaddig, amíg rutinná nem válnak a lépések.

Meg kell tanulnod átlendülni a nehezebb napokon, ha ez sikerül, akkor nyert ügyed van. Az emberek gyakran nem azért adják fel, mert lusták, hanem mert nincs eszközrendszerük ahhoz, hogy túljussanak a nehézségeken, nincs terv, nem tudják, hogy ez normális, emiatt frusztáltak lesznek és feladják.


Hiteles forrás – Ha életmódváltást tervezel, ne egy influenszertől látott, halott, vagy egy magazinban olvasott tipp alapján kezdd el. Az életmódváltás ne feledd, nem egy 6 hetes étrend tervezést jelen, ami akármennyire is személyre szabott, mégsem az, hisz a te te testedet te ismered, a centiméterek és kilók pedig nem mutatják meg a valóságot.


(Az én súlyom, ami 60-62 kg, például a 163 centiméteremhez, minden! applikáció, kalóriaszámolós, fogyókúra kalkulátor szerint sok, majdnem 8 kg-mal kellene kevesebbnek lennem szerintük. Azonban nem ismeri a testösszetételem, nem tudja, hogy én súlyzós edzésekkel értem el ezt a súlyt. Voltam én ugyanennyi kilogramm izom nélkül is, ez igaz, de pont emiatt nem szabad csak a kilókból, meg a centiméterből kiindulni.)

Ezek a kalkulátorok egyáltalán nem foglalkoznak azzal sem, hogy hogy érzem magam, mennyire vagyok egészséges. Ezen a képen kicsattanok az egészségtől, még ha el is múltam 40. Amikor 55 kg voltam nem voltam mentálisan a toppon egyáltalán, hiszem a sok étel megvonás, túledzés akkora stresszt jelentett, ami mentálisan megviselt.


Az életmódváltás egy kitartó munka, ami nem időszakos és nem állandó, hanem folyamatosan változik, ahogy a szervezeted, a hormonjaid az igényeid és az élethelyzeted. Nem csupán kg-ba mérhető az eredmény, hanem fizikai, lelki átalakulásodban is. Megtanulsz bízni a szervezetedben, a folyamatban, így az elért eredmény sem időszakos, hanem állandó.

Talán bejön valakinek 1-1 diéta, de nem biztos, hogy Neked is, ezek a diéták nem tanítanak meg arra, hogy megismerd a saját testedet.

 

Beszéljünk a sportról – ne vesd őrülten bele magad semmibe. Ahogy a megfelelő étkezést, a számodra ideális sportot is a tested egyedi jellemzői határozzák meg. Fontos a fokozatosság, és a lényeg maga a tény, hogy mozogsz, amit nem büntetésként élsz meg. Keress olyan mozgásformát, ami feltölt, amit szívesen csinálsz. Ha sétálni szeretsz az erdőben, vagy jógázni, vagy kocogni azt csináld, nem kell edzőteremben súlyt emelned, ha nem szeretnél.

Saját tapasztalat: Nekem az elején az segített amikor rendszert alakítottam ki ebben is, ez elengedhetetlen, érdemes előre kijelölni neked is a héten azokat a napokat, amelyeken sportolsz majd. A neked megfelelő mozgásformákat kombináld, így nem válik majd unalmassá egyik sem. Ne kezdd keményvonalas edzéssel a sportot, ha eddig nem volt az életed része, inkább egyszerű mozgásformákkat keress, jó ha az elején találsz egy partnert, akivel "húzzátok" egymást.Hallottál már biztos te is arról, hogy fontos része az életmódváltásnak a pihenés, alvás, megfelelő folyadékfogyasztás. Beszéljünk erről is egy kicsit.

A folyadék segít, hogy hidratált maradj, és ez nem csak a sport esetén igaz, hanem a súlyvesztéshez is szükséged van megfelelő folyadékra (2-2,5 l víz). Ismerem a válaszát erre, én nem bírok ennyit inni, mindig elfelejtem, stb. Jó, értem, de akkor is tanuljunk meg inni! Készítsd be magad mellé, állíts emlékeztetőt, csak ne a kifogást keresd. Nem olyan nehéz ez, lássuk be.


Emlékeztető: sokszor a szomjúságot is éhségként értelmezi a szervezet, ezért kezdünk nassolgatni. A szomjúságot akkor érezzük először, amikor már folyadékhiányos a szervezetünk. Jobb tehát, ha ez az állapot ki sem alakul.

Pienés, nyugtató alvás. Kipihenten mindenki sokkal stresszmentesebb. Ehhez arra van szükség, hogy nyugodtan aludjunk el, hogy ne szaladgáljanak gondolatok a fejünkben elalvás előtt. Annyi technika létezik már az ellazulásra, kikapcsolásra, tanuljunk meg egyet, ami tetszik, és gyakoroljuk. Vezetett meditáció, halk zene, illóolajok, gyertya, kamilla tea és még sorolhatnám.


A pihentető alvásnak köze van ahhoz, hogy mennyire vagyunk stresszesek, aminek pedig kiemelt szerepe van az étkezési szokásainkra. Itt az idő, vegyük el tőle ezt a hatalmat és tartsuk a saját kezünkben. A stessz evés, ma elég gyakori, de a jó hír, hogy ha felismerjük kezelni is tudjuk.


Tehát legalább 7-8 órát aludjunk éjjel, legkésőbb 10 órakor próbálj ágyba kerülni. Ha keveset alszol, könnyebben hízol, ez a tény talán segít.Ebben a cikkben nem beszélek az étkezésről, tápanyagokról, annak egy külön fejezetet szeretnék szentelni.

Ha érdekel a folytatás iratkozz fel a életmód magazinra, hogy te legyél az első, aki értesülj róla.


----

Ha szeretnéd megvásárolni az online életmódváltó programom, ahol minden témát kifejtve mutatom meg, hogyan válts sikeresen életmódot, akkor klikk a linkre további információért.

3 views0 comments